Collaborating Post
10 syytä miksi elämän mittainen opiskelu voi edistää uraasi
Published : 03 Feb 2023, 19:34
Updated : 07 Feb 2023, 20:18
Suomalaiset ovat maailmanlaajuisesti tunnettu korkeasta koulutuksen tasosta, ja meillä onkin pitkät perinteet ammatillisen ja korkeakoulutuksen ohella tapahtuvalle elämän mittaiselle opiskelulle.
Suomessa elämän mittainen opiskelu on mahdollista monta muuta maata huomattavasti helpommin kansalaisopistojen ja avoimen yliopiston kautta. Kansalaisopistot tarjoavat esimerkiksi harrastustoimintaa ja kielten opetusta ympäri maata, kun yliopistot puolestaan mahdollistavat sekä yksittäisten kurssien että jopa korkeakouluopintojen väylän avaavien opintojen suorittamisen jopa täysipäiväisen työn ohella.
Kokosimme alla 10 syytä siihen, miksi jatkuva opiskelu kannattaa, ja edistää uraasi.
1.Opiskelu kehittää yleishyödyllisiä taitoja
Olitpa opiskellut mitä alaa tahansa, itse opiskelu kehittää taitoja joista on hyötyä kaikilla elämän alueilla. Ryhmätyöskentely, luovuus, ja kyky oppia uusia asioita ovat kaikki taitoja, joista on hyötyä läpi elämän, etenkin uralla. Näitä taitoja voi kehittää vaikkapa kurssien kautta läpi elämän.
2.Opiskelu kasvattaa verkostoasi
Opintoihin liittyy usein ryhmätyöskentelyä, minkä puitteissa on helppo tutustua uusiin ihmisiin. Monella on koulutuksen kautta karttunutta verkostoa, mutta tämän lisäksi on hyvä kehittää omaa verkostoa tutustumalla ihmisiin etenkin opintojen kautta. Vaikka uuden tuttavuuden kanssa ei olisi paljon muuta yhteistä kuin kiinnostus juuri niihin yhteisiin opintoihin, voi olla että olet jokin päivä hakemassa työpaikkaa samasta yrityksestä ja haluat kuulla millaista siellä on työskennellä, tai tarvitset suosittelijaa. Et voi koskaan tietää mitä elämä tuo vastaan, joten suhtaudu uusiin tuttavuuksiin avoimin mielin.
3.Jatkuva opiskelu näyttää hyvältä CV:ssä
Erilaiset kurssit näyttävät ansioluettelossa hyvältä, vaikka koulutus CV:ssä on tärkeää. Moni toimiala elää voimakasta murrosta, joten kaikilta työntekijöiltä edelytetään joustavuutta ja halukkuutta oppia uutta ja mukautua uudenlaisiin työskentelytapoihin ja mikä ettei myös rooleihin. Vaikka ansioluettelossa on tärkeää keskittyä sisältöön, joka liittyy jollakin tapaa hakemaasi työpaikkaan, on kiinnostus jatkuvaan opiskeluun itsessään positiivista, vaikka suorittaisit opintoja harrastusmielessä. Tämä kertoo työnantajalle, että olet aloitteellinen oppimisen suhteen ja suhtaudut positiivisesti uuden oppimiseen.
4.Työelämän arki kaipaa uutta osaamista
Vaikka olisit hiljattain valmistunut, voi olla että päädyt työpaikkaan jossa sinulla on opintojesi kautta karttunut perusosaaminen, mutta tietyn toimialan osaaminen puuttuu. Esimerkiksi kuluttajatuotteiden markkinoinnin parissa olevalle henkilölle voi olla eduksi ymmärtää logistikkaa tai alan markkinointiin liittyvää lainsäädäntöä.
Alaa laajempi tuntemus voi olla avuksi uralla etenkin siten, että osaaminen helpottaa yhteistyötä yrityksen eri toimintojen välillä. Ja toisaalta jos haluat siirtyä yrityksen sisällä toisenlaisiin tehtäviin, on suureksi eduksi jos pysytyt näyttämään että olet panostanut toimialan laajempaan osaamiseen.
5.Hiljaa hyvä tulee
Koska aikuisena opiskelun mahdollisuudet ovat Suomessa kattavat, on mahdollista myös hiljalleen kartuttaa opintoja alan vaihtoa silmällä pitäen. Etenkin avoimen yliopiston kautta suoritetut opinnot on useimmiten mahdollista hyvitettyä jos haet tutkinto-opiskelijaksi. Tämä tarkoittaa useimmiten huomattavasti nopeammin suoritettua tutkintoa. Tutkinto-opiskelijaksi pääseminen puolestaan on joissakin tapauksissa mahdollista suoraan avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen avulla. Tämä mahdollistaa sen, että voit kartuttaa osaamistasi kokopäiväisen työn ohessa, vaikka sinulla olisi lisäksi perhe.
6.Määrätietoisen tie uralla etenemiseen
Uralla eteneminen voi tapahtua useilla eri tavoilla, mutta moni urallaan paljon saavuttanut on työskennellut melko määrätietoisesti saavuttaakseen uratavoitteensa.
Esimerkiksi tietotekniikan alalle valmistunut henkilö voi haluta muutaman vuoden työkokemuksen jälkeen edetä tiiminvetäjän rooliin, ja tällöin on hyvä hallita uusia taitoja, kuten johtamista ja ryhmädynamiikkaa. Osaamista tältä alueelta voi saada avoimen yliopiston kautta joissakin tapauksissa myös yrityksen omassa esihenkilökoulutuksessa. Jos työpaikallasi on olemassa erityinen ohjelma esihenkilöiden valmentamiseen tarkoitettu ohjelma, on mahdollista että sinulle tarjotaan osallistumismahdollisuutta automaattisesti jos olet etenemässä esihenkilöasemaan.
Toisaalta jos olet työskennellyt keskijohdossa ja haluat edetä urallasi ylimpään johtoportaaseen, kannattaa tätä silmälläpitäen suorittaa opintoja johtamisesta, strategiasta ja miksipä ei laskentatoimesta, sillä ylimmässä johtoportaassa numeroiden osaaminen on tärkeää.
7.Tietotekniset taidot ajan tasalla
Elämän mittaisen oppimisen ei tarvitse olla kursseja tai muita virallisia opintoja. Ne voivat liittyä myös pienempään osa-alueeseen, kuten vaikkapa työssä käytettävän tietojärjestelmän opetteluun. Esimerkiksi asiakkuuksienhallintajärjestelmät ovat keskeinen tietojärjestelmä monessa yrityksessä, ja entistä useamman on osattava käyttää järjestelmää. Järjestelmin toimittajat tarjoavat usein suuren määrän erilaisia tapoja oppia käyttämään järjestelmää, ja edistyneille käyttäjille on tarjolla vaikkapa sertifiointeja. Tämän tyyppinen järjestelmäosaaminen on työelämässä arvokasta, ja lisäksi se kannattaa aina ottaa mukaan CV:een. Työnantajat ovat usein halukkaita tukemaan uusien järjestelmien opettelussa, mutta monessa työpaikkailmoituksessa kerrotaan jo suoraan, että tiettyjen järjestelmien hallinta on eduksi työtä hakiessa.
8.Osaamisen kehittäminen tuo turvaa työmarkkinoilla
Työllisyystilanne vaihtelee talouden mukana, ja elämän mittainen oppiminen voi olla hyvä keino tuoda lisäturvaa omaan työtilanteeseen. Vaikka sinulla olisi turvallinen työpaikka tänään, voi olla että taloudessa tapahtuu nopea käännös joka muuttaa näkymiä alallasi. Hyvä esimerkki tämän tyyppisestä radikaalista muutoksesta on globaali pandemia, joka käytännössä lamautti koko matkailualan.
Panostamalla jatkuvaan oppimiseen ja miksipä ei tietoisesti jopa toisenlaiseen alaan, voit parantaa mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla jos nykyisella alallasi tapahtuu käänne heikompaan suuntaan. Pandemia, vaikka se olikin dramaattinen aikakausi, sai aikaan suuren liikkeen jossa harrastustoiminnasta tuli monelle ammatti, jota pystyi lisäksi harjoittamaan kotoa käsin. Nykyisin esimerkiksi erilaisten kurssien ja vaikkapa joogatuntien tarjoaminen videon kautta on monelle joko sivutulo tai päätoiminen työ.
9.Yrittäjäksi
Uralla eteneminen voi olla paljon muutakin kuin ylennyksen saaminen: jollekin se voi olla oman pitkäaikaisen haaveen toteuttaminen yrittäjänä. Työelämässä karttunutta osaamista voi hyödyntää myös yrittäjänä, vaikkapa kirjanpitäjä voi perustaa oman kirjanpitotoimiston. Ennen kuin aloitat yrittäjäksi, on tärkeää että olet perehtynyt yrittämisen perusteisiin, ja sinulla on hyvä suunnitelma esimerkiksi sen suhteen kuinka markkinoit palvelujasi uusien asikkaiden saamiseksi ja toisaalta kuinka palvelut kannattaa hinnoitella.
Yrittäjyys ja siihen liittyvät erilaiset taidot voivat siis olla hyödyllisiä, vaikka et itse niitä juuri tänään tarvitsisikaan. Yrittäjänä olet itse oman urasi herra ja jos sinulla on kunnianhimoa ja kykyä kasvattaa yritystoimintaa, vain taivas on rajana urallasi etenemiselle.
10.Motivaatio auttaa eteenpäin
Lähes kaikille tulee elämässä vastaan ajanjaksoja, jolloin työ ei motivoi tai haasta enää aiemaan tapaan. Nämä kaudet tulevat ja menevät, ja moni päätyy ratkaisemaan tilanteen vaihtamalla työpaikkaa. Jos kuitenkin pidät työyhteisöstä etkä välttämättä halua hyvästellä työkavereita, on motivaatiota mahdollista etsiä muualta. Etenkin omiin kiinnostuksen kohteisiin liittyvät opinnot voivat tuoda uutta potkua niin työelämään kuin arkeenkin.
On monta syytä harkita jatkuvaa oppimista, ja onneksi Suomessa tähän on hyvät mahdollisuudet, jotka eivät vaadi erityisen paksua lompakkoa. Lisäksi elämän pituinen oppiminen on muutakin kuin kursseja ja opintopisteitä, sillä uutta osaamista voi kartuttaa pienissäkin annoksissa joko työssä tai vapaa-ajalla.