Tämä yksityiskohtainen pitäisi CV:si olla
Published : 29 Sep 2022, 11:36
Updated : 03 Nov 2022, 09:58
CV on ytimekäs asiakirja, joka hahmottelee ammatillisen historiasi, saavutuksesi ja taitosi. CV:n päätarkoitus on myydä sinut ehdokkaana mahdollisille työnantajille. Kun laadit CV:täsi, on tärkeää pitää mielessä, mitkä yksityiskohdat todennäköisimmin kiinnittävät työnantajan huomion.
Mikä on CV:n tarkoitus?
CV on pohjimmiltaan työkalu markkinoida itseäsi mahdollisille työnantajille. Ajattele sitä tapana myydä kokemustasi, taitojasi ja saavutuksiasi työpaikan saamiseksi. Siksi on tärkeää räätälöidä CV:si kunkin työnantajan erityistarpeiden mukaan. Aivan kuten et käyttäisi samaa myyntipuhetta jokaiselle potentiaaliselle asiakkaalle, sinun ei pitäisi käyttää samaa CV:tä jokaisessa työhakemuksessa.
Ennen kuin aloitat CV:n kirjoittamisen, ota aikaa tutustuaksesi yritykseen ja siihen rooliin, johon haet. Tämä auttaa sinua määrittämään, mitkä ammattihistoriasi tiedot ovat työnantajan ja käsillä olevan työn kannalta tärkeimpiä. Kun ymmärrät hyvin, mitä he etsivät, voit aloittaa CV:n laatimisen.
1. Aloita muokkaamalla CV:täsi jokaista työhakemusta varten
CV:si on ensimmäinen mahdollisuutesi tehdä hyvä vaikutelma mahdolliseen työnantajaan. Siksi on tärkeää varata aikaa CV:n muokkaamiseen jokaista työhakemusta varten. Tämä saattaa tuntua suurelta työltä, mutta se on sen arvoista. Aloita katsomalla tarkasti työnkuvaa. Onko kuvauksessa jotain, joka puhuu erityisistä taidoistasi tai kokemuksistasi? Jos näin on, muista korostaa nämä asiat CV:ssäsi. Jos esimerkiksi haet kirjanpitäjän työtä, muista mainita kokemuksesi kirjanpidosta ja talousraportoinnista. Katso seuraavaksi yrityksen verkkosivut. Onko yrityksen kulttuurissa tai arvoissa jotain, johon samaistut? Jos on, muista mainita se myös CV:ssäsi. Muista myös oikolukea ansioluettelosi huolellisesti ennen sen lähettämistä. Tämä on tilaisuutesi tehdä hyvä ensivaikutelma, joten varmista, ettet missaa kirjoitus- tai kielioppivirheitä.
2. Listaa yhteystietosi sivun yläreunaan
Yhteystietosi tulee aina olla helposti löydettävissä. Paras paikka luetella se on sivun yläreunassa ennen muuta sisältöä. Tällä tavalla, jos mahdollinen työnantaja tai asiakas on kiinnostunut sinusta, heidän ei tarvitse etsiä koko ansioluetteloasi tai portfoliotasi löytääkseen sähköpostiosoitteesi tai puhelinnumerosi. Nimesi tulee mainita ensin, sen jälkeen sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Jos sinulla on fyysinen osoite, voit myös listata sen. Jos olet kuitenkin huolissasi yksityisyydestä, voit jättää osoitteesi pois ja ilmoittaa sen sijaan kaupunkisi ja osavaltiosi. Varmista, että kaikki yhteystietosi ovat ajan tasalla, jotta ihmiset voivat todella tavoittaa sinut. Ja lopuksi, älä unohda lisätä linkkejä sosiaalisen median profiileihisi ja henkilökohtaiseen verkkosivustoosi, jos sinulla on sellaisia. Seuraamalla näitä yksinkertaisia vinkkejä voit varmistaa, että yhteystietosi ovat helposti löydettävissä ja tarkkoja.
3. Ilmoita koulutus-osiossa ensin korkein ansaitsemasi
tutkinto. CV:si koulutusosiossa on aina parasta merkitä korkein tutkinto ensin. Tämä on tutkinto, josta potentiaaliset työnantajat ovat eniten kiinnostuneita, ja se auttaa erottamaan sinut muista hakijoista, jotka eivät ole vielä saavuttaneet koulutustasoasi. Älä kuitenkaan luettele tutkintojasi vain kronologisessa järjestyksessä. Sen sijaan kannattaa miettiä, mikä tutkinto tekee suurimman vaikutuksen mahdollisiin työnantajiin. Jos sinulla on esimerkiksi Ph.D. erittäin kysytyllä alalla, tämä tulisi ehdottomasti listata ensimmäisenä. Samoin, jos sinulla on maisterin tutkinto arvostetusta yliopistosta, myös tämä on korostettava. Jos mahdollista, sisällytä suosittelijat ansioluettelossa, jotka saattavat olla tärkeitä tehtävän kannalta. Kun harkitset huolellisesti tutkintoluettelosi järjestystä, voit varmistaa, että CV:si antaa parhaan mahdollisen vaikutelman mahdollisiin työnantajiin.
4. Kokemuksen mukaan luettele ensin viimeisin työpaikkasi ja palaa siitä ajassa taaksepäin
Kun haluat merkitä työkokemuksesi CV:hen, sinun tulee aina merkitä ensin viimeisin työpaikkasi ja palata sitten ajassa taaksepäin. Tämä johtuu siitä, että rekrytoijat ovat tyypillisesti eniten kiinnostuneita viimeisimmistä kokemuksistasi ja saavutuksistasi. Jos sinulla on kuitenkin huomattava määrä kokemusta tietystä alasta tai toimialasta, sinun kannattaa luetella työsi aikajärjestyksessä, jotta rekrytoijat voivat saada käsityksen urasi etenemisestä. Kummassakin tapauksessa muista liittää mukaan kunkin työn päivämäärät ja lyhyt kuvaus velvollisuuksistasi ja saavutuksistasi. Näiden tietojen avulla rekrytoijat voivat saada selkeän kuvan ammatillisesta historiastasi ja taidoistasi. Lue täältä lisää taitojen ilmaisemisesta tai etsi vain edustavia esimerkkejä luotetuista lähteistä.
5. Käytä toimintaverbejä kuvaamaan kokemuksiasi ja saavutuksiasi
Yksi tapa varmistaa, että CV erottuu joukosta, on käyttää toimintaverbejä kuvaamaan kokemuksiasi ja saavutuksiasi. Toimintaverbit antavat ansioluetteloosi vauhtia ja menestystä, ja ne voivat auttaa tekemään kuivasta tiedosta mielenkiintoisempaa luettavaa. Kun valitset toimintaverbejä, ole täsmällinen ja käytä haettavaan työhön sopivaa kieltä. Jos esimerkiksi haet myyntityötä, voit käyttää sanoja kuten "neuvoteltu", "myyty" tai "ylennetty". Sitä vastoin, jos haet kirjanpitotyötä, voit käyttää sanoja kuten "analysoitu", "laskettu" tai "varmennettu". Valitsemalla huolellisesti oikeat toimintaverbit CV:hen, voit auttaa varmistamaan, että teet vahvan vaikutuksen mahdollisiin työnantajiin.
6. Kerro tarkasti, mitä teit kussakin roolissa ja kuinka se hyödytti yritystä
. CV:si on tilaisuutesi myydä itsesi mahdollisille työnantajille, joten on tärkeää varmistaa, että se on selkeä, ytimekäs ja virheetön. Kun luet työkokemuksesi, kerro tarkasti roolisi ja vastuusi kussakin tehtävässä. Älä vain sano "johdin asiakaspalvelun edustajaa." Kuvaile sen sijaan, kuinka motivoit ja kehitit tiimiäsi, ja korosta heidän myönteistä vaikutusta asiakastyytyväisyyteen. On myös tärkeää mainita tietyt projektit, joiden parissa olet työskennellyt, ja saavuttamasi onnistumiset. Antamalla konkreettisia esimerkkejä saavutuksistasi annat mahdollisille työnantajille paremman käsityksen arvosta, jonka voit tuoda heidän organisaatiolleen.
7. Käytä mittareita saavutuksiesi kvantifiointiin
Jos mahdollista, sinun tulee käyttää mittareita saavutuksesi kvantifiointiin. Tämä antaa rekrytoijille paremman käsityksen työsi laajuudesta ja saavuttamistasi tuloksista. Esimerkiksi sen sijaan, että sanoisit "lisäsin myyntiä 10 %", voit sanoa: "Kasvoin myyntiä miljoonalla dollarilla". Tämä antaa rekrytoijille konkreettisemman käsityksen saavutuksesi suuruudesta. Vastaavasti sen sijaan, että sanoisi "lyhensin asiakaspalvelun puheluaikoja 10 %", voisit sanoa "lyhensin asiakaspalvelun puheluaikoja keskimäärin 2 minuuttia puhelua kohden". Antamalla tiettyjä lukuja voit maalata tarkemman kuvan saavutuksistasi mahdollisille työnantajille.
8. Käytä
avainsanoja Kun kirjoitat CV:täsi, on tärkeää käyttää avainsanoja, jotka liittyvät hakemaasi työhön. Tämä auttaa varmistamaan, että potentiaaliset työnantajat löytävät CV:si, kun he etsivät hakijoita, joilla on erityisiä taitoja ja kokemusta. Jos haet esimerkiksi markkinoinnin työpaikkaa, voit käyttää avainsanoja, kuten "brändäys", "sosiaalinen media" tai "SEO". Vastaavasti, jos haet kirjanpitotyötä, voit käyttää avainsanoja, kuten "verot" tai "tilintarkastus". Sisällyttämällä hakuasi, jotka liittyvät hakemaasi työhön, voit varmistaa, että potentiaaliset työnantajat näkevät CV:si. Ja jos sinulla on mahdollisuus oppia lisää SEOsta yleensä, hyödynnä Udemyä ja hanki tarvitsemasi taidot.
9. Lisäksi - oikolukea kaikki ennen kuin painat "lähetä"
Yksi tärkeimmistä muista asioista CV:tä kirjoittaessasi on oikolukea kaikki ennen kuin painat "lähetä". Pienikin virhe voi saada sinut näyttämään epäammattimaiselta ja se voi maksaa sinulle työn. Ennen kuin lähetät CV:si, lue se huolellisesti ja korjaa mahdolliset kirjoitus- tai kielioppivirheet. Saatat myös haluta, että joku muu lukee sen nähdäkseen, huomaavatko he virheitä, jotka jäit huomaamatta. Kun käytät aikaa CV:si oikolukemiseen, voit auttaa varmistamaan, että teet hyvän vaikutelman mahdollisiin työnantajiin.
Nyt kun tiedät mitä sisällytät CV:hen, on aika aloittaa. Muista, että tavoitteena on esitellä taitojasi ja kokemustasi tavalla, joka saa potentiaaliset työnantajat haluavat oppia sinusta lisää. Muista räätälöidä CV:si jokaista työhakemusta varten ja keskittyä asiaankuuluvien tietojen korostamiseen. Ja lopuksi, tarkista aina asiakirjasi ennen sen lähettämistä! Kiitos, että luit oppaamme CV:n kirjoittamiseen. Toivomme, että siitä on apua, kun aloitat työnhaun.