Saturday November 23, 2024

4 vinkkiä plasmaleikkaukseen tulosten parantamiseksi

Published : 14 Dec 2022, 19:01

Updated : 14 Dec 2022, 23:03

  By Gabriela Casin, InternationalSEO.agency
Photo: Pexels.com.

Plasmaleikkurit ovat helppoja käyttää, joten on kiusaus napata uusi plasmaleikkuri laatikosta ja ryhtyä töihin on suuri. On kuitenkin olemassa muutamia tapoja, joilla voit lisätä tehokkuutta, parantaa leikkauslaatua ja pidentää laitteesi käyttöikää.

Käytitpä plasmaleikkuriasi sitten työpajassa tai tee-se-itse-projekteissa, taiteessa tai moottoriurheilussa, oikeilla tekniikoilla saat aina parempia tuloksia.

Lue lisää oikean laitteen valinnasta sekä plasmaleikkurin asennuksesta ja käytöstä.

Miten plasmaleikkuri toimii?

Plasma leikkaa, työstää ja lävistää laadukkaasti erittäin suurilla nopeuksilla, joten prosessi sopii hyvin monille teollisuudenaloille ja käyttötarkoituksiin.

Plasmakaarileikkaus on prosessi, jossa avointa kaarta voidaan rajoittaa kuljettamalla se pienen suuttimen kautta elektrodista työkappaleeseen. Vaikka tekniikka saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, itse prosessi on hyvin helppo oppia ja suorittaa.

Plasmamenettelyä voidaan käyttää mihin tahansa sähköä johtavaan metalliin ja eri kokoisiin materiaaleihin - leikkaamalla mitä tahansa ohuesta alumiinista ruostumattomaan hiiliteräkseen jopa useita millimetrejä, riippuen leikkauskoneen tehosta.

Prosessi tarjoaa myös useita etuja verrattuna happileikkaukseen. Plasmaleikkaus on nopeampaa, se ei vaadi esilämmitystä ja tuottaa leikkauksen, jonka leveys ja lämpövaikutusalue on pienempi, mikä estää ympäröivien alueiden vääntymisen.

Muutamien vinkkien ja hyvien käytäntöjen noudattaminen plasmaleikkuria valitessasi ja käyttäessäsi voi auttaa parantamaan tuloksia.

Vinkki 1: Valitse oikea plasmaleikkuri

Plasmaleikkuria valittaessa on syytä pitää mielessä muun muassa seuraavat avaintekijät: lähtöteho, leikkausnopeus, syöttöteho, käyttöjakso sekä paino ja koko. Mieti konetta valitessasi, millaisia töitä teet eniten.

  • Ulostuloteho: Tarvittava ulostuloteho riippuu ensisijaisesti leikattavan materiaalin paksuudesta ja tyypistä. Plasmaleikkureissa käytetään yleensä kahta standardia: nimelliset ja raskaat leikkaukset. Nimellispoikkileikkaus tarkoittaa, kuinka paksua kevytmetallia käyttäjä voi leikata käsin 381 millimetriä minuutissa (IPM). Raskas leikkaus on enimmäispaksuus, jota plasmaleikkuri voi käsitellä. Liikenopeus on hitaampi, ja leikkaus voi vaatia puhdistusta.
  • Leikkausnopeus: Tämä ilmoitetaan yleensä millimetreinä minuutissa. Koneella, joka leikkaa 12,7 mm:n materiaalia, voi kestää viisi minuuttia, kun taas toisella koneella voi kestää vain yhden minuutin. Leikkausnopeus vaikuttaa merkittävästi tuotantoaikaan.
  • Syöttöteho: Käytätkö plasmaleikkuria aina samassa paikassa vai tarvitseeko laitetta siirtää ja käyttää erilaisissa virtalähteissä? Valitse plasmaleikkuri, joka tarjoaa erilaisia tehovaihtoehtoja. Joissakin on mahdollisuus vaihtaa 120 voltin tehosta 240 voltin tehoon.
  • Työjakso: Työjakso on aika, jonka kone voi leikata 10 minuutin aikana ilman ylikuumenemista. Jos koneen käyttöaste on 60 %, kone voi toimia yhtäjaksoisesti kuusi minuuttia 10 minuutista ja sen jälkeen sen on jäähdytettävä loput neljä minuuttia. Pidempi käyttöjakso on tärkeää, kun tehdään pitkiä leikkauksia, korkean tuottavuuden sovelluksissa tai kun konetta käytetään kuumassa ympäristössä.
  • Paino ja koko: Jos laitetta pitää voida kuljettaa, saatavilla on monia käsin kannettavia yksiköitä, jotka painavat alle 45 kiloa.

Vinkki 2: Lue käyttöohjeet

Tutustu plasmaleikkurin turvalliseen ja asianmukaiseen käyttöön lukemalla käyttöopas huolellisesti. Tämä auttaa sinua optimoimaan plasmaleikkurisi ominaisuudet ja edistää myös koneen turvallista käyttöä.

Vinkki 3: Kiinnitä huomiota asennukseen

Kiinnitä maadoituspuristin vain puhtaaseen metalliin. Hio tarvittaessa ruoste tai maali pois, joka estäisi sähkön kulkua.

Aseta maadoituspuristin myös mahdollisimman lähelle leikkauskohtaa tai aseta puristin itse työkappaleeseen, jos mahdollista. Tarkista kaapelit kuluneiden kohtien, löystyneiden liitosten tai muiden sellaisten kohtien varalta, jotka voivat lisätä tarpeetonta vastusta sähkövirralle.

Tarkista ilmansyöttö ennen käynnistämistä, jotta koneeseen tulee oikea ilmavirta ja paine. Ilmavaatimukset löytyvät käyttöoppaasta.

On myös tärkeää muistaa, että kuiva ilma on tärkeää plasmaleikkaukselle ja maksimoi leikkauskapasiteetin. Harkitse ilmansuodattimen ja/tai -kuivaimen asentamista koneeseen, jos sitä ei ole jo varustettu sellaisella. Tarkista, puhdista ja vaihda suodatin ja/tai kuivain valmistajan suositusten mukaisesti.

Jotta leikkausyksikön ampeeriteho eli lämpö saadaan oikealle tasolle, tee muutama harjoitusleikkaus suurella ampeeriteholla. Sen jälkeen voit säätää ampeerimäärää pienemmäksi työnopeuden mukaan. Jos ampeeriluku on liian korkea tai liikenopeus liian hidas, leikattava materiaali voi kuumentua ja siihen voi kertyä kuonaa.

Vinkki 4: Jäljennä polku ennen leikkaamista

Jäljennä leikattava reitti painamatta liipaisinta. Pitkissä leikkauksissa kannattaa harjoitella liikkeitä ennen liipaisimen painamista, jotta voit varmistaa, että sinulla on riittävästi liikkumavaraa yhden yhtäjaksoisen leikkauksen tekemiseen. Samaan kohtaan pysähtyminen ja uudelleen aloittaminen on vaikeaa ja aiheuttaa yleensä epätasaisuuksia leikkausreunaan.

Voit myös tehdä koeleikkauksen samantyyppiseen materiaaliin kuin jonka kanssa aiot työskennellä. Tämä auttaa takaamaan, että käytät oikeita asetuksia ja liikenopeutta.

Lisätarkkuutta saat kiinnittämällä työkappaleeseen reunan, joka ohjaa polttimen liikettä. Jos joudut tekemään toistuvia samanmuotoisia leikkauksia, tee kaava. Varmista, että ohjain ei ole syttyvää. Saatavilla on myös suora- ja ympyräohjaimia, jotka auttavat varmistamaan tarkan leikkauksen.