Tuesday October 15, 2024

Oikea lattia oikeaan kotiin - lattiamateriaalin valinnan ei tarvitse olla vaikeaa

Published : 15 Oct 2024, 15:51

  By PartnerText
Photo: Pergo via PartnerText.

Kun uuteen tai remontoitavaan kotiin valitsee lattiamateriaalia, on ostajan päätettävä monen asian perusteella ja ehkä tehtävä kompromisseja. Kallis materiaali voii usein olla laadukkaampi ja kestävämpi kuin halvemmat materiaalit esimerkkinä vaikkapa vinyylilattia. Luonnollisesti myös lattiamateriaalin ulkonäkö määrittelee ostopäätöstä runsaasti. Usein valinnat kohdistetaan joko parkettiin, kivilattiaan, vinyyliin tai laminaattiin.

Parketti- ja kivilattia kestävät, mutta maksavat

Parketti ja kivilattia ovat suosittuja lattiamateriaaleja, erityisesti niiden kestävyyden ja ulkonäön vuoksi. Samalla ne ovat hieman kalliimpaa materiaalina kuin suomalaisten suosima laminaatti.

Parketti valitaan koteihin usein siksi, että siitä näkee puun syyt, jolloin huoneisiin tulee lämmin tunnelma. Se miksi parketti on pitkässä juoksussa hyvä valinta, johtuu kutienkin siitä, että se voi kestää jopa vuosikymmeniä, jos sitä hoidetaan oikealla tavalla. Hyvänä puolena nähdään myös mahdollisuus hiomiselle ja lakkaamiselle useaan kertaan, joten hieman huonon näköiseksikin mennyt parketti saadaan uuteen uskoon.

Samoin on kyse kivilattian kanssa. Etelä-Euroopassa suosittu kivilattia on paitsi tyylikäs, myös varsin helppohoitoinen. Suomalaiset ovat tottuneet käyttämään kivilattiaa esimerkiksi keittiössä ja kylpyhuoneessa, mutta yhtä hyvin se voi sopia olohuoneeseen. Kivilattia ei myöskään naarmuunnu ja sen puhdistamisen helppous on unelma monille.

Halvemmat vaihtoehdot pienemmällä budjetilla - tai lapsiperheille

Halvemmista mutta suosituista materiaaleista laminaatti ja vinyyli voivat oikein hoidettuina myös kestää pitkään. Laminaatti lienee suomalaisille tutuin vaihtoehto, ja sen asennushelppoutta ja lukuisia tyylivaihtoehtoja on aika vaikea päihittää. Lapsiperheiden kodeissa laminaatti on usein suosittu valinta, sillä se kestää kulutusta, eikä puhdistaminenkaan ole vaikeaa.

Laminaatin ohella vinyylilattiat ovat saaneet jalansijaa myös Suomessa, johtuen lämpimästä pinnastaan sekä hyvästä äänenvaimennuksesta. Mikä ehkä tärkeintä - vinyylilattian vedenkestävyys on erittäin hyvä. Tämän vuoksi se voi sopia myös kosteisiin tiloihin. Koska vinyylilattia vaimentaa ääntä hyvin, voi se olla myös kerrostaloasunnoissa oikea valinta.

Kaikissa lattioissa ovat omat akilleen kantapäät

Vaikka yllä mainitut materiaalit ovat kaikki pääosin kestävää tekoa, on jokaisessa niissä omat mahdollisuutensa näkyviinkin vaurioihin.

Parkettilattioiden pahimpia vihollisia ovat kotieläimet ja erityisesti niiden kynnet, huonekalut ja niiden siirtämiset sekä lattialle kulkeutunut hiekka. Nämä voivat aiheuttaa parketin pinnan naarmuuntumista. Muuta kulumista voi taas esiintyä esimerkiksi ovien edustalla. Parketin väri voi myös muuttua tiettyjen pesuaineiden ja auringonvalon vuoksi.

Kivilattioissa myös hiekka voi tehdä ikäviä yllätyksiä lattian pintaan, kuten pitkään lattialla imeytyneet rasva- ja muut tahrat. Halkeilu on sekin mahdollista, jos lämpötilan vaihtelut ovat suuria. Samoin kannattaa kiinnittää huomiota ammattitaitoiseen asentajaan, sillä vääränlainen asennus voi johtaa halkeiluun niin ikään. Joskus jopa raskaat esineet voivat tehdä halkeamia, jos lattiaa ei ole asennusvaiheessa tuettu kunnolla.

Laminaatti- ja vinyylilattioissa ovat myös omat akilleen kantapäänsä. Laminaatissa ja vinyylissä pinnat voivat kärsiä ja himmentyä ovien edustalla ja kulkureiteillä. Jos lattialla esiintyy liikaa kosteutta, voivat laminaattilevyt turvota reunoistaan ja tämän vuoksi jopa irrota. Vinyylilattioissa taas liimauksen pettäminen saattaa irrottaa lattiamateriaalia joistakin kohdista.

Muut materiaalit suomalaisen lattian päälle

Vaikka edellä mainitut lattiamateriaalit ovat suomalaisten parhaiten tuntemia, on “bubbling under” -osastolla monta varteenotettavaa vaihtoehtoa, joihin kannattaa tutustua ajan kanssa.

Korkki ja linoleumi ovat melko suosittuja, luonnollisia ja ympäristöystävällisiä lattiamateriaaleja - niiden suosio voi kasvaa entisestään, sillä niiden valmistuksessa käytetään uusiutuvia, kestävän kehityksen mukaisia materiaaleja. Sen äänieristys voi olla myyntivaltti tiettyihin koteihin ja rakennuksiin.

Tekstiililaatat ovat puolestaan mattoja, jotka on valmistettu esimerkiksi synteettisistä materiaaleista mutta joskus myös luonnomateriaaleista. Mattojen pohja on useimmiten liukumaton, joka helpottaa asennusta.